Caramida – avantaje, dezavantaje si multe alte lucruri

Caramida este unul dintre cele mai vechi materiale de constructie, folosite de omul modern la relativ scurt timp dupa descoperirea focului. Ingredientele necesare realizarii acestui material traditional sunt argila, nisip, apa si foc, elemente care se gasesc din abundenta si care sunt in totalitate de origine naturala.

Proprietatile si faptul ca este usor de realizat au propulsat caramida in topul materialelor de zidarie, loc pe care il ocupa fara incetare de cateva mii de ani.
Caramida a fost folosita intens chiar si in zonele bogate in piatra, datorita costurilor mai scazute si usurintei in manevrare si transport.

In era moderna, odata cu revolutia industriala, sortimentele de caramida s-au diversificat foarte mult, astfel incat astazi avem o mare varietate de tipuri, forme si calitati ale caramizilor.
In afara de caramida clasica, din argila arsa, intalnim si caramida ceramica (cu goluri sau monobloc), care mai are fata de componenta clasica si portelan sau samota. Exista de asemenea caramida refractara, folosita in constructia furnalelor sau cosurilor de fum, datorita materialelor cu punct de topire foarte inalt folosite in comozitia sa.

Zidurile din caramida au proprietati bune, atat din punct de vedere al rezistentei cat si din punct de vedere termic si functional.
Pentru a ilustra mai bine calitatile si posibilitatile pe care le ofera acest material, vom face o comparatie privind avantajele si dezavantajele caramizii in cazul construirii unei case.

Zidurile de caramida. Avantaje si dezavantaje.

caramida folosita la zidarie

AVANTAJE:
a) Rezistenta structurala mare.
Caramida are un coeficient de rezistenta la compresiune mare. Datorita structurii sale compacte, caramida ajuta la la intarirea structurii de rezistenta a caselor, atat in cazul structurilor pe cadre cat mai ales in cazul zidariei portante. O caramida considerata rezistenta pentru zidaria portanta, trebuie sa aiba conform normativelor romanesti, cel putin 7,5 N/mm2.

b) Izolare termica superioara.
Zidurile din caramida, prezinta avantajul unei conductivitati termice scazute, fapt ce se traduce printr-un schimb de caldura realizat lent. Asta inseamna ca iarna se va pierde greu caldura din interior si iarna frigul va patrunde cu dificultate. geometria golurilor interioare, numarul lor si grosimea blocului de caramida, vor creste proprietetile termice ale zidurilor.

c) Durabilitate.
Casele cu ziduri din caramida au o durata medie de viata estimata intre 50 si 100 de ani. Peste aceasta perioada, constructorul nu mai poate oferi garantia sigurantei structurii. In practica, exista structuri din caramida care au cateva sute sau chiar mii de ani vechime si totusi reusesc sa-si mentina rezistenta. Durabilitatea este data atat de rezistenta mecanica ridicata a caramizii cat si de faptul ca nu este afectata usor de apa, mucegai, ciuperci sau schimbari de alcalinitate.
d) Rezistenta la foc
Zidurile din caramida prezinta o deosebita rezistenta la foc, facand fata cu usurinta unor temperaturi de 900-1000 de grade celsius, fara a-i fi afectata integritatea si rezistenta.

e) Izolare fonica superioara.
Caramida din argila tratata termic reuseste sa fie un izolator fonic de exceptie. Se apreciaza ca ofera o protectie la zgomotul exterior cu pana la 10-15% mai mare decat alte materiale conventionale de zidarie.
f) Sanatate pentru locuitorii casei.
Casele construite din caramida, datorita compozitiei naturale si structurii poroase, asigura un aer sanatos in interiorul locuintei. Zidul de caramida permite circulatia vaporilor de apa din interior in exterior, protejand interiorul de formarea mucegaiului si a bacteriilor. De asemenea, peretele „respira” cu usurinta, creand o microventilatie a camerelor si pastrand calitatea aerului la cote superioare. Pentru a-i pastra aceste proprietati intacte, se reconamda ca izolarea exterioara sa se faca pe cat posibil cu materiale care permit o mai buna circulatie a aerului prin ziduri.
f) Material ecologic.
Argila si nisipul sunt materiale 100% naturale si se pot reinterga cu usurinta in circuitul natural fara sa-l afecteze in vreun fel.

DEZAVANTAJE:

a) Costul ridicat.
Caramida , cu toate ca prezinta multe avantaje, pretul de achizitie, transport si montaj este mai mare decat in cazul altor materiale de zidarie. De asemenea, manopera in cazul zidurilor din caramida este mai mare decat in cazul BCA-ului, de exemplu.

b) Greutate specifica mare.
Fiind un material dens, caramida are si o greutate specifica destul de ridicata. Acest fapt prezinta dezavantajul ca incarca suplimentar structura de rezistenta a casei ceea ce inseamna costuri suplimentare pentru beton si armatura. In cazul caselor cu ziduri din caramida, fundatia va trebui sa fie mai mare, iar in cazul zidariei neportante, grinzile si stalpii casei vor creste in dimensiuni.

c) Consum mai mare de material.
Zidaria cu blocuri ceramice este mai dificila decat zidaria cu caramida clasica sau cu BCA. Profilul cu goluri interioare face dificila spargerea in bucati mai mici, deoarece blocul ceramic tinde sa se sparga neliniar, acest lucru ducand la pierderi de pana la 10% din totalul materialului. De asemenea, fetele neregulate si golurile interioare duc la un mai mare consum de mortar pentru zidarie si finisaj prin incarcare.

d) Dificultate in montarea de accesorii
Finisajul unei suprafete zidite cu caramida ceramica, pe langa consumul de material, implica si o problema pe care majoritatea oamenilor nu o iau in calcul atunci cand decid sa aleaga materialul de zidarie. Este vorba de montajul accesoriilor pentru care este necesara gaurirea peretilor. In aceasta categorie intra: corpurile de mobilier suspendate, tablouri, oglinzi, suporti de televizor…etc. Problema apare datorita golurilor din interiorul caramizilor, care nu permit fixarea corespunzatoare a diblurilor.

e) Dificultate la taiat, scobit, daramat.
Un alt aspect este cel al montarii si repararii instalatiilor termice, sanitare si electrice, pentru care este nevoie de santuri sau gauri. De asemenea, orice solutie arhitecturala, este mai greu de pus in opera, fiind mai dificil sa decupezi sau sa darami partial un perete de caramida.

Ca si concluzie, caramida este un material de constructie foarte bun, atata timp cat sunteti dispusi sa acceptati si dezavantajele cu care vine la pachet. la noi in tara, casele de caramida sunt in general mai apreciate, fapt ce poate face mai usoara revanzarea casei si obtinerea unui pret mai bun.

Ca si sfat general, mergeti pe blocuri ceramice de calitate superioara, deoarece au fetele mult mai drepte si rezistenta mai mare. In felul acesta se evita pierderi de material la incarcare si se limiteaza pierderile generate de spargerea blocurilor prin transport sau punere in opera. Spor la treaba!