Compartimentarea noii case. Proiectul ideal

Lumina dimineata, dulceata, blandete sau cele mai frumoase rasarituri sau apusuri de soare… o casa bine gandita este si o casa foarte bine aranjata si compartimentata. Cine nu a visat macar o data sa se trezeasca mangaiat de razele soarelui, sa se bucure de cel mai racoros dormitor sau sa ia masa pe cea mai insorita terasa? Toate aceste lucruri se pot prevedea inainte de a construi propria casa. Va venim in ajutor cu cateva sfaturi pentru ca sa va bucurati din plin de noua casa si pentru a profita din plin de fiecare incapere in functie de anotimpuri.

Compartimentarea casei este o etapa extrem de importanta atunci cand vine vorba despre constructia unei case noi. Dar si atunci cand desenati planul unei viitoare case. Iata cateva sfaturi pentru ca dumneavostra sa puteti profita din plin de o compartimentare potrivita dar si de cea mai frumoasa casa.

Sufrageria, livingul sau camera de zi, cum vreti sa ii spuneti, cel mai bine ar fi sa fie orientata inspre sud. Este o incapere in care se sta cel mai mult, o incapere plina de viata prin excelenta. Trebuie deci sa fie panoramica, calda pe timpul iernii si racoroasa pe timpul verii.

ery

Dormitoarele principale. Cel mai bine ar fi sa fie orientate inspre est sau sud-est. Dormitoarele ar fi cel mai bine sa fie orientate inspre est pentru a putea profita din plin de rasaritul soarelui dar si pentru a ramane racoroase pe timpul serilor. Un dormitor al parintilor se poate orienta insa si inspre vest chiar si inspre nord daca poti sa lasi jaluzele.

In ceea ce priveste bucataria, totul variaza. In functie de modul de viata, bucataria poate sa fie un loc in care petreceti foarte mult timp si in care luati masa de fiecare data. In acest caz, ar fi de preferat o orientare inspre sud. O dubla orientare inspre sud si est va va ajuta sa va bucurati de soare in timp ce savurati micul dejun.

Dar atunci cand vine vorba despre caldura, trebuie sa tineti cont de faptul ca bucataria este o incapere care produce caldura. Deci daca nu prea suportati caldurile vara, o bucatarie ar trebui sa fie orientata inspre nord. Va fi astfel mai calduroasa iarna si nu se va transforma intr-un cuptor in perioada verii. Dar bucataria va fi destul de intunecoasa din aceasta cauza. In orice caz, incercati sa nu asezati bucataria prea departe de locul de luat masa, dar nici de terasa pe care preferati sa luati masa vara.

Baia ar trebui sa fie asezata in nord de preferinta. Baia este o incapere din casa care nu are nevoie de o prea mare deschidere. Din aceste motive o orientare inspre nord va fi mai mult decat de ajuns.

Biroul, cel mai bine ar fi sa fie asezat inspre nord. Daca folositi un calculator in casa o incapere orientata inspre nord va va permite sa nu va confruntati cu o lumina prea puternica.

 

Nu uitati insa un lucru – compartimentarea casei trebuie sa fie gandita in detaliu. Intai si intai trebuie sa stiti care este marimea casei pe care doriti sa o construiti:

– cate incaperi.

– ce suprafata trebuie sa aiba incaperile.

– modalitatea de organizare.

– care sunt piesele anexe.

Iata lucrurile de care mai trebuie sa tineti cont:

– de nevoile prezente dar si de cele viitoare.

– de lumina naturala in functie de perioada zilei dar si de anotimpuri.

– trebuie sa cereti o simulare cu privire la consumul de energie teoretic.

– trebuie sa verificati daca nevoile de aranjare sau de compartimentare sunt satisfacute la maximum.

Asadar acestea sunt cele mai importante aspecte de tinut minte daca dorim proiectul ideal pentru casa noastra.