Constructia casei. Sfaturi pentru un cost mai mic

Ma numesc M.N si va rog sa imi dati cateva sfaturi privind constructia casei deoarece la anul intentionez sa imi construiesc o casa si vreau sa am costuri cat mai mici.

Aproape toti oamenii pe care ii vei intreba, mai ales cei din marile orase, iti vor spune ca isi doresc cel mai mult o casa a lor. Nu prima data o masina scumpa, nu cine stie ce alt “lux”, ci doar o casa. Multi se tem insa de faptul ca nu si-o pot permite si se orienteaza spre apartamente sau chiar garsoniere.

De fapt, o casa nu e asa de scumpa. De fapt, vei iesi mult mai ieftin decat daca ti-ai lua un apartament comparabil, in rate. Care este secretul? Munca. Cel mai bun sfat in legatura cu a dobandi casa ieftina pe care ti-o doresti e asta:

Construieste, nu cumpara!
sfaturi constructie casaPare banal si oarecum de la sine inteles, insa vei fi suprins sa afli cati oameni decid sa cumpere o casa gata construita, cu toate ca initial erau convinsi sa construiasca. Majoritatea crede ca e prea complicat si ca diferenta de cost nu justifica efortul. De ce, de cele mai multe ori, nu e adevarat? Pentru ca cel mai “de treaba dezvoltator” isi va pune un profit de minim 30-40%. Mai simplu: daca vorbim de o casa obisnuita, cu strictul necesar, in loc sa te coste 35.000 de euro la cheie, te va costa minim 45.500-49.000 euro. Pret fara teren. Plus calitatea, care conteaza, atat cat vrei tu sa conteze. Ceea ce trebuie sa stii e ca la cele mai multe din casele construite pentru vanzare, scotandu-le din ecuatie pe cele scumpe, construite de firme foarte serioase, calitatea este proasta sau foarte proasta. Si, desi la exterior va arata relativ bine pentru inceput, viciile ascunse iti vor da de cap in scurt timp.
Nu e atat de greu si de complicat pe cat se spune sa-ti construiesti o casa si nu costa nici pe departe atat de mult cat crede majoritatea populatiei.

Iata cele 6 trucuri care te vor face sa economisesti foarte multi bani si pe care majoritatea nu le aplica:

1.Dimensioneaza bine casa!
Majoritatea oamenilor, in special cei care nu au mai locuit intr-o casa la sol, are tendinta sa supra-evalueze necesarul de spatiu. De multe ori, oamenii se simt confortabil sa locuiasca toata viata intr-un apartament de 50-60 de m2 insa cand vine vorba de casa, se tem ca 120-130 de m2 nu sunt suficienti. Cele mai comune greseli sunt:
Construirea unor camere suplimentare cu destinatie de agrement: sala de jocuri, camera de relaxare, camere pentru nepoti, chiar daca si copii sunt inca mici…etc, camere ce vor sfarsi a fi folosite de 3-4 ori pe an. Merita?

Baile supradimensionate: cu toate ca pentru oamenii obisnuiti 4-8 mp sunt suficienti pentru o baie utilata cu tot ce ai nevoie( cabina de dus/cada, WC, chiuveta, bideu si rafturi) multi isi construiesc bai de minim 10-20 m2, uitand ca asta inseamna risipa de spatiu si finisaje (gresie, faianta).
Balcoane, terase si holuri care ar putea sa fie reduse ca dimensiuni sau chiar eliminate, inca din stadiul de proiect.

Pentru a avea o imagine foarte clara asupra impactului pe care il are fiecare metru patrat irosit, calcului trebuie facut in felul urmator: 250-300 euro/m2 construit “la cheie” X nr. de m2 construiti. De exemplu, daca alegi sa construiesti o baie de 12 m2 in loc de 6 m2 rezulta o pierdere de 1500-1800 de euro. Mai departe, calcului poate fi facut de oricine.

2. Designul casei, cat mai simplu!
Acesta este cel mai neglijat aspect dintre toate, deoarece este greu sa evaluezi impactul designului asupra costurilor. Gandeste structura simpla. Chiar daca iti doresti o casa spectaculoasa, retine: tot liniile drepte si formele geometrice clare te vor ajuta. Pe langa costurile foarte ridicate de executie risti sa te trezesti cu niste elemente de arhitectura prost executate care, mai rau, vor strica aspectul general. Alte costuri in plus pentru remediere! Principiul este valabil si pentru acoperis.

3. Fa-ti etaj!
Etajul reprezinta cea mai buna solutie pentru a reduce costurile, comparativ cu o casa cu toata suprafata pe parter. De ce? Simplu. Daca vrei o casa de 140 m2, doar parter, inseamna 140m2 de fundatie si 140 m2 de acoperis. Daca alegi sa faci o casa de 70 m2 la parter + 70 m2 la etaj/ mansarda rezulta 70m de fundatie si 70m de acoperis.

4. Angajeaza un “Diriginte de Santier”!
Fie ca este un profesionist cu diploma sau un constructor cu experienta, in care ai incredere, va reprezenta diferenta intre o casa prost executata, cu mari probleme in timp si o casa confortabila. Tot el te va scapa de tot stresul asociat constructiei unei case. Si poate la fel de important, te va ajuta sa economisesti bani. Implica-l de la inceput in proiect si mai ales PLATESTE-L! Chiar daca iti este prieten. Doar asa il vei responsabiliza la maxim si vei putea sa-i dai termene cat mai scurte.

5. Plateste la rezultat, nu la timp de executie!
Angajeaza o echipa de muncitori cu minim o recomandare de la cineva cunoscut. Sunt atatea echipe incat este imposibil sa nu dai de cineva cat de cat ok. Nu te speria, nu trebuie sa fie cei mai mari specialisti! De asta ai un diriginte de santier. El le va spune ce si cum sa faca. Negociaza pretul. In extra-sezon ( octombrie-aprilie) sunt mult mai flexibili. Nu le da avans sau da-le un avans foarte mic. Plateste-i la rezultate intermediare( ex: fundatie, ziduri, acoperis).

6. Foloseste doar materiale de calitate!
La prima vedere, este un sfat destul de paradoxal deoarece materialele de calitate, aproape fara exceptie sunt mai scumpe. Asadar, unde e economia? Este. Iata un exemplu, foarte des intalnit: Caramida de proasta calitate(ieftina) are fetele “cu valuri” si se sparge foarte usor. Ce inseamna asta tradus in costuri? Vei pierde mult mai mult material, la “incarcare” pentru indrepta peretii, decat daca ai fi luat o caramida cu fetele deja foarte drepte. Plus ca 5-10% din caramida se va sparge si automat nu se mai poate folosi. Valabil pentru adezivi, izolatie, vopsea, ciment, usi, ferestre…etc.

Concluzia: Nu e atat de greu sa construiesti ieftin, daca respecti cateva reguli simple! Spor la treaba! Inginer R. T.