Cum se toarna sapa clasica de nisip cu ciment
Sapa praparata din nisip cu ciment si apa sau din nisip cu pietris si ciment cu apa se mai numeste sapa clasica si se toarna in orice locuinta nou construita sau care nu are sapa turnata. Se mai numeste si sapa de egalizare. Peste aceasta sapa, pentru a obtine o podea perfecta, se toarna sapa autonivelanta.

Materiale necesare la turnare sapa clasica

Avem nevoie de plasa de Buzau, folie de plastic, polistiren extrudat, ciment, nisip si pietris si apa.
Scule necesare la turnarea sapei
Beoniera a devenit un must have dar se poate si fara. Avem nevoie de dreptare din aluminiu cu bula, lopeti, mistrie, cancioc, sfoara, ciocan, matura si galeti.

Cum se face mai exact pentru a prepara si turna sapa clasica.

Procedura este urmatoarea si este destul de simpla:
Intai se curata foarte bine suprafata de turnat. Pentru o eficienta si o rezistenta sporita este recomandat sa armam sapa cu plasa de Buzau.

sapa armata cu plasa
Daca este suprafata de pamant se toarna un strat de un cm de nisip cu pietris pe toata suprafata, uniform.
Se intinde folia de plastic peste care se placheaza polistirenul extrudat. Peste polistiren se pune plasa de Buzau dar la o anumita distanta. Se folosesc distantieri.

Acum ca avem terenul pregatit este timpul sa preparam prima betoniera de sapa. Cu prima sarja de material vom face fesele. Se procedeaza exact ca la tencuirea peretilor. Fesele sau stalpisorii se fac la o distanta de maxim 2 metri departare una fata de cealalta. Intr-o camera de 4 m pe 4m se fac trei.
Trebuie aliniate perfect si cu ajutorul dreptarelor se vor face foarte drept deoarce vor servi drept sablon pentru turnarea sapei.

Cand facem stalpisorii de ghidaj pentru sapa trebuie sa pornim de la puncte asezate si nivelate la drept. Aceste puncte se vor uni,  intre ele rezultand acele fese. De regula se unesc trei puncte la acelasi nivel pentru fiecare fasa.
Dupa ce se fac stalpisorii se lasa cateva ore sa se intareasca dupa care se incepe turnarea sapei de nisip intre acestia.

Cu un dreptar se intinde materialul intre stalpisori astfel sa fie la inaltimea acestora si sa nu aiba gauri.