Tipuri de tencuieli manuale

Tot auzim vorbindu-se in jurul nostru despre tencuieli. Tencuieli interioare si exterioare cu mortar din ciment sau multibat, tencuieli decorative, tencuieli de soclu, tencuieli cu adeziv.

Pentru a  clarifica ce inseamna fiecare tip de tencuiala in parte va invitam sa cititi in continuare acest articol. Totodata la unele tipuri de tencuieli se poate accesa un link care va va duce catre tutoriale care va vor arata informatii despre tencuieli.

Tencuielile cu mortar. Inainte se amesteca doar var si nisip si se tencuiau peretii. Acelasi tip de mortar se folosea si la zidarie. Acum, pe langa nisip se var se mai adauga si ciment. Exista retete de mortar de tencuiala din var si ciment care se folosesc in functie de zona unde este amplasat peretele.

tencuiala cu multibat

Vezi retete de mortar pentru tencuiala cu var si ciment pentru interior si pentru exterior.

Vezi retete de mortar cu multibat pentru interior si exterior

Vezi cum se tencuieste

Datorita faptului ca specialistii au concluzionat ca tencuielile cu var si nisip sunt nocive pentru muncitori si dureaza si mai putin timp a aparut pe piata un material care contine si ciment dar si un liant care inlocuieste varul. Acest material este cunoscut in limbajul popular ca multibat. Dar pe langa multibat de la Lafarge mai exista pe piata si alte produse asemanatoare gen Tenco, Cemrom tencuiala si zidarie etc. Cu oricare dintre aceste materiale ati lucra este sigur ca va iesi lucrarea buna si nu vor aparea crapaturi in tencuiala. Daca respectati tehnica de lucru in constructii.

Atentionare. In timpul tencuirii este indicat sa purtati echipament de protectie adecvat. Amestecarea mortarului trebuie facuta in betoniera pentru a avea un mortar uniform. Atentie la doza de mortar, trebuie sa fie la fel de fiecare data.
Aplicare tencuiala. Se aplica cu mistria manual in mai multe straturi. Inainte se da un strat mai laptos si mai concentrat de mortar dupa care se mai dau cel putin doua straturi pana la aducerea peretelui la drept.

Tencuieli cu adeziv. Tencuielile cu adeziv sunt acele tencuieli care se aplica manual cu glatiera sau spaclul. De obicei se aplica pe polistiren dar nu este o regula. Adezivul se gaseste la saci si se prepara amestecat cu apa de catre un mixer.

Putem tencui cu adeziv in interior dar si in exterior fara probleme. Datorita costului nu putem incarca prea mult peretii cu adeziv. In cazul acesta prima metoda este cea mai recomandata.

Tencuieli decorative si de soclu. Acestea au rol pur estetic si de protectie a tencuielii de baza. Se gasesc la saci sau la galeti. Aplicarea acestora trebuie facuta doar de catre profesionisti si in anumite conditii de temperatura si umiditate.

casa cu etaj cu garaj la intrare