Constructia unui tavan din rigips

Dupa ce am construit zeci de mii de metri patrati de tavane din rigips a venit momentul sa va invat si pe dvs cum se face un tavan din rigips. Daca detineti sculele necesare pentru rigips si cunoasteti ce materiale de constructii pentru rigips aveti nevoie ,totul o sa fie foarte usor.

 

Prima miscare pe care o facem, dupa ce ne-am instalat, am pregatit sculele si uneltele si materialele sunt cumparate, dam nivelul tavanului. Nivelul ne va ajuta sa facem un tavan drept. Presupun ca stiti cum se da nivelul la un tavan din rigips. Pentru a va face treaba mai usoara va recomand sa dati nivelul cu un laser autoreglabil. Batranii dau nivelul cu furtunul,chiar si eu mai folosesc furtunul pentru nivel, dar este un pic mai complicat de folosit si trebuie mai multa atentie.perimetral ud la tavan rigips

Dupa ce dam nivelul il si trasam de jur imprejurul camerei cu o sfoara cu oxid de fier (cordex, pufa, ratusca ). De regula nivelul se traseaza la jumatatea camerei si de la aceasta linie putem sa trasam nivelul la sapa si la tavanul din rigips. O sa il trasam doar pentru tavan, momentan, urmand ca intr-un alt articol sa ne referim si la trasarea nivelului inainte de turnarea sapei.

Masuram cu o ruleta, de la linia de nivel in sus,si verificam cat de drept este tavanul de care vom face prinderea tavanului din rigips. Apoi alegem cea mai mica masura si mai scadem 5 cm. Cat rezulta o sa dam in fiecare colt al camerei, o sa unim cu cordexul si de acolo in sus v-om prinde perimetralul. Perimetralul este format din profilele UD prinse de la semn in sus de jur imprejurul camerei. Totusi inainte de a prinde profilele UD, chiar si cu toleranta lasata, este bine sa verificati cu o sfoara pe diagonalele camerei daca nu cumva trebuie sa va lasati mai jos cu nivelul tavanului. Cine stie,poate la mijlocul tavanului exista o burta.

Dupa fixarea in dibluri a ud-urilor urmeaza trasarea si prinderea bridelor de prindere. In functie de dimensiunea tavanului de rigips vom face structura simpla sau structura dubla la tavanul de rigips. Structura dubla se face cand avem o camera cu suprafata tavanului de peste 15 mp. La structura dubla se aseaza altfel si bridele si cd-urile,noi o sa ne referim in continuare la structura simpla a unui tavan din rigips.

Cand facem un tavan din rigip pe structura simpla distanta intre profilele CD va fi de 50 cm.Unii spun 40 cm dar de regula 50 de cm este ok. Deci, daca o sa lasam distanta intre profile de 50 cm tot 50 de cm o sa fie si distanta intre dungile trasate pe tavan pentru prinderea bridelor.

NOTA : De obicei, la tavanele de rigips se placheaza placi de 200 x 120 cm si de 9,5 mm grosime. Daca intentionati sa placati placi din rigips de 260 x 120 cm trebuie sa lasti distanta intre profilele CD de 51,5 cm.

WOWDESIGN0279Dupa ce ati prins bridele(din 90 in 90 cm) in dibluri sau in holsuruburi, este momentul sa insailati profilele CD pe tavan. Masurati cat este dintr-o parte in alta a peretelui si scadeti un cm. Aceasta toleranta se lasa pentru a nu aparea burti la profile atunci cand le fixam in bobite. Odata insailate profilele acestea trebuie reglate si fixate. Prima data le fixam la capete la distanta necesara. In cazul nostru 50 sau 51,5 cm. Apoi folosim de o sfoara pe care o fixam dintr-un capat in altul al profilului,undeva la o margine. In functie de cum de arata sfoara ne lasam mai jos sau mai sus cu profilul si daca este bine aplicam cu autofiletanta cate o bobita de o parte si de alta a profilului. Este indicat sa pornim din centru. Si facem asa pentru fiecare profil in parte.

Buun. Odata terminata fixarea structurii aceasta trebuie verificata cu strictete. Folosim un dreptar din aluminiu dar si sfori puse pe diagonala. Daca ati lucrat cu atentie ar trebui sa fie bine.

placare tavan din rigipsUrmeaza sa izolam cu vata minerala tavanul nu inainte de a trage cablurile electrice pentru iluminat. Bagam vata si incepem placarea. Placarea unui tavan din gips carton se face in sens invers directiei CD-urilor. Este foarte important sa faceti asta. Multi dintre dvs fac greseala sa faca un tavan din rigips la fel ca pe un perete, lasand distanta intre profilele CD de 60 cm. Nimic mai gresit. Revenind, va spun ca dupa ce placati prima placa trebuie sa bagati niste adaosuri, tot din CD, intre profilele CD dar prinse si de placa de rigips. Dupa acest pas puteti continua placarea care va fi, desigur, tesuta. Adica stil zid de caramida.

Acestia au fost pasii pentru a face un tavan din gips carton pe structura simpla. Daca aveam un tavan pe structura dubla aveam tot aceleasi tehnici, doar la executia structurii erau cateva diferente. In alt articol o sa prezint si acest aspect.